Balancekunst

April 3, 2019 Af Stine E. Johansen

Tid er penge... eller? Tiden er i hvertfald din, og den både kommer og går. Så hvad gør du med den?

De fleste lever i dag et hverdagsliv opdelt i tid og rum. Ja, nærmest i små segmenter eller tidskapsler, hvor dagen på skift opdeles i ude og hjemme.

Denne inddeling af tiden kan være svær at undgå pga måden vi lever på i dag. Men som jeg ser det giver denne måde at leve på en risiko for at få en lidt kunstig opfattelse af tid, som noget der nødvendigvis skal inddeles og opdeles ud fra en masse gøremål.

Jeg tror at mange er så vant til at leve i "tidskapsler", at de har svært ved at være tilstede i nuet og bare være. Uden at have "gøren" for øje. Og samtidig føle, at man skal præstere og være effektiv både ude og hjemme.

Tillader du dig selv at glemme tid og sted? Bare en gang imellem? At tage tid til/med dig selv eller andre? UDEN det har et praktisk formål? 

Jeg tror, at hvis man kan få en mere "flydende" fornemmelse for tiden, som noget der hele tiden er frit tilgængeligt, vil man opnå en større frihedsfølelse.

Det kan være man er nødt til at få kigget på, hvad og hvor meget man fylder ind i sin kalender, og ligeledes hvor mange gøremål, aktiviteter og "skal-opgaver" man dagligt fylder sin dag med. Måske skal omfanget af planlagt og skemalagt tid reduceres i dit liv? For netop at give plads til væren, nærvær og spontanitet?

Mit budskab er, at det er dig selv, der bestemmer hvordan du vælger at betragte tiden samt hvad og hvem du vælger at bruge den på.

Det samme gælder for børnenes tid: Er graden af planlagt og skemalagt tid tilpas kontra plads til leg, spontanitet og blot væren?

Jeg tror ikke på, at det er meningen, at hverdagen eller livet skal føles som et forhindringsløb mellem en masse gøremål. Ej heller er det meningen, at livet skal føles som en kamp. Jeg tror på det er muligt at opnå en god balance imellem gøremål og plads til at være.

Der kan være perioder, hvor det er lettere eller sværere at opnå/finde den rette balance imellem 'gøren' og 'væren'. Og jeg tror, at det for de fleste kræver daglig øvelse og bevidsthed omkring det, før den rette balance kan opnås.

 

Dine grundlæggende værdier

I den forbindelse kunne vi også tale om værdier. Er du bevidst omkring hvilke værdier du navigerer efter i dit liv?

Personligt synes jeg det er både brugbart og nødvendigt med jævne mellemrum at tage pulsen på sine værdier. Her tænker jeg på de grundlæggende værdier i livet.

Du er nødt til at være bevidst om/være i kontakt med dine grundlæggende værdier, for at kunne foretage de nødvendige prioriteringer i dit hverdagsliv. Jeg tror på, at du vil kunne opleve eller opnå en stor følelse af indre frihed og tilfredshed i takt med, at du bliver mere og mere bevidst omkring dine værdier og prioriteringer.

Særligt, hvis du samtidig arbejder henimod at få dine værdier og prioritieringer til at harmonere. På den måde sørger du for at være tro imod dig selv.

Vov at leve autentisk efter dine egne værdier, og skab så de handlinger og de prioriteringer der skal til, for at leve dit eget autentiske liv. Byg det op stille og roligt. I TILLID til dig selv og din proces.