Transformér din smerte

Maj 10, 2019 Af Stine E. Johansen

Kan du transformere din indre smerte til lys og læring? Det er i hvertfald en mulighed, der ligger til dig.

Står du i en krise i dit liv eller en udfordring (fx fysisk, psykisk, socialt, åndeligt); noget der er svært eller gør ondt? Så forsøg at undgå at hoppe i offer-fælden.

Det må gerne være synd for dig. Bare ikke i alt for lang tid. Du må selvfølgelig gerne være ked af det, føle smerte, vrede, sorg osv. Det er en uundgåelig del af livet, og noget vi alle oplever i forskellige grader og udgaver. 

Det handler om hvad du stiller op med din smerte. 

Der er potentielt rigtig meget læring og visdom at hente i din krise, smerte eller udfordring. Dit indre har helt sikkert noget det gerne vil fortælle eller vise dig. For at få adgang til disse læringer, den visdom og på sigt frihed, må du smide eller undgå offer-rollen. Du må turde at kigge dybt ind i dig selv og tage det fulde ansvar for din smerte. Tage ejerskab over den. 

Hvis du gennemgår en skilsmisse, et kærlighedsbrud på anden måde eller en anden krise eller konflikt, hvor der er andre involverede. Så forsøg at ungå både offer og bøddel roller. Ingen af delene hjælper nogen som helst.

Måske er der tale om sorg, sårede følelser, vrede eller stærke følelser på anden vis. Forsøg at tage ejerskab over dine følelser. Du behøver ikke at lade dit ego køre afsted med dig:

Du behøver ikke gå i kamp eller drama. Du har et valg. Du kan vælge at bevare din egen indre ro eller skabe den i dig selv. På den måde du gør det bedst. 

Det vil på sigt medføre indre fred og tillid til, at det hele nok skal blive bedre. Hvis du bevarer roen og din indre fred, vil det højst sandsynligt have en positiv afsmitning på de andre involverede.

Der er så meget udvikling at hente, hvis du jævnligt stiller dig selv spørgsmålet og har dette for øje; Hvad mon denne krise, smerte, frustration eller udfordring vil fortælle mig, hvad kan jeg lære af det her? Hvilke nye indsigter og læringer kan jeg trække ud af min krise i form af nye erkendelser om mig selv, mit liv, mine værdier, mit forhold til andre osv.?

Hvis du formår at bevare roen og tilliden til dig selv, og din proces og samtidigt holder fokus på de læringer der ligger til dig - er der så meget godt at høste. Måske opdager du det først langt senere. Men hvis du vil skyde genvej til læring og indsigt kan du være bevidst om dette aspekt imens du er i din krise eller i en svær periode. 

Dette kan du gøre ved dagligt at stole på og vide, at der er noget du kan lære af dette. Og hvis du ikke fanger den nu, vil du blot møde nye udfordringer eller kriser, der kan få dig til at se det du skal se og forstå for at udvikle dig. 

Kriser er til alle

Sandheden er, at vi alle oplever smerte, sorger og kriser i livet. De kan komme til udtryk på forskellige måder, forskellige tidspunkter i livet og variere i grader fra person til person. Udfordringer undgår vi ikke. 

Jeg er overbevist om, at det er en del af meningen med livet: at gennemleve kriser. Kriser er dine største læremestre. Vi er kommet for at lære! Livet skal opleves, nydes (i det omfang vi overhovedet kan), næres og læres!

Du kan vælge at betragte dine udfordringer som nogle der står i vejen, noget der skal undgås, bekæmpes eller lignende. Eller du kan betragte dem som dine små hjælpere og vejvisere.